Sammet Dampers on nyt osa Caligo Industriaa

Sammetin hankintaketju elää ajassa

15.3.2023
Teksti Mikko Sammasmaa
Kuvat Tero Takalo-Eskola

Sammet palvelee laajaa kansainvälistä asiakaskuntaansa joustavasti ja ajallaan. Kun projekteja on jo toimitettu yli 140 maahan, täytyy suunnittelun, hankinnan, valmistuksen ja servicen toimia saumattomasti yhteen. Yrityksen sitoutuminen korkeimpaan mahdolliseen laatuun tarkoittaa konkreettista tiimityötä parhaan toimitusvarmuuden turvaamiseksi.

Juuso Metsälä, Sammetin hankintapäällikkö. Kuvat: Tero Takalo-Eskola

Sammetin liiketoiminta on projektiluonteista ja valmistus ostetaan luottokumppaneilta. Komponentteja, kuten toimilaitteita ja rajakytkimiä, hankitaan alan johtavilta valmistajilta. Kun jo yksittäisessä projektissa tavaraa liikkuu runsaasti, vaatii koko ketjun hallinta huippuosaamista. Tässä jutussa hankintapäällikkö Juuso Metsälä kertoo, kuinka Sammet on ratkaissut monimutkaisen yhtälön asiakkaan eduksi.

Metsälä, 28, on ehtinyt tehdä jo useamman vuoden työuran Sammetilla. Hänen vastuullaan on niin tuotteiden valmistuttaminen kuin komponenttien hankintaketjun hallinta. Monipuoliseen työkenttään sisältyy koko hankinnan ketju tarjouskyselyistä tilauksiin ja toimitusvalvontaan. Läheinen yhteistyö toimittajien kanssa tarkoittaa vuosisopimuksia, varastointia ja yhteisiä kehitysprojekteja. Samaa kokonaisuutta hoitaa Sammetilla Metsälän lisäksi logistiikkapäällikkö ja hankinta-assistentti. Arjessa tiimienvälinen yhteistyö on tiivistä myös myynnin, laadun ja suunnittelun kanssa.

Juuso Metsälä


Varmuutta muuttuvassa maailmassa

Hankinta on Sammetin liiketoiminnalle kriittinen menestystekijä. – Kun valmistus ostetaan kumppaneilta, on hankinnalla ratkaiseva rooli niin tuotteen hinnassa kuin Sammetin toimitusvarmuudessa. Tärkeimpänä tavoitteena nykyisessä maailmantilanteessa on varmistaa asiakkaillemme kilpailukykyinen hinta ja paras toimitusvarmuus, Metsälä kiteyttää. – Edellinen kuulostaa ehkä itsestäänselvyydeltä, mutta tämän hetken liiketoimintaympäristö on hyvin erilainen kuin vielä viisi vuotta sitten.

Markkinoiden nopeat muutokset ovat pitäneet yritysten hankintaosastot hereillä. Koronan vaikutus materiaalien ja komponenttien saatavuuteen oli raju, ja viimeisen vuoden aikana Ukrainan sota on aiheuttanut uutta taloudellista epävarmuutta, materiaalien hinnannousua ja vielä tuntemattomia pidemmän aikavälin vaikutuksia. Sammetin valitsema linja on varmistaa asiakastoimitusten sujuvuus kaikissa olosuhteissa.

”On sekä asiakkaan että Sammetin etu, että meillä on kokenut, luotettava ja tuotteet läpikotaisin tunteva verkosto.”

Metsälän mukaan keinot on monet. Tiivis yhteydenpito toimittajiin, järjestelmien jatkuva kehittäminen, tulevien tarpeiden ennakointi, avainkomponenttien varastointi ja kapasiteetin ennakkovaraukset rakentavat tiivistä kumppanuutta hankintaverkostossa. – Vuosien kokemus ja yhteistyö on muokannut nykyisistä valmistuskumppaneista erittäin hyvin meille sopivia, ja aitoon kumppanuuteen panostetaan myös jatkossa. On sekä asiakkaan että Sammetin etu, että meillä on kokenut, luotettava ja tuotteet läpikotaisin tunteva verkosto.

Avoimuus ja rehellisyys rakentavat luottamusta

Kun Sammetin ja toimittajan suhde perustuu keskinäiseen luottamukseen, käyttää motivoitunut verkosto aina parhaan osaamisensa etsiäkseen sopivimmat ratkaisut asiakkaiden tarpeisiin. Parasta kustannustehokkuutta etsiessä pelkkä tinkiminen ei vielä rakenna kestävää liiketoimintaa. Paras hintakilpailukyky syntyy samalla reseptillä kuin laatu ja toimitusvarmuuskin: yhteistyöllä, jossa ketjun jokainen toimija voi osaltaan vaikuttaa lopputulokseen.

Valmistusverkostoon kuuluu käytännön syistä erilaisia toimijoita. – Sammetin tuotteet voivat olla hyvin eri kokoisia. Toisinaan projektissa on pieniä käsiläppiä ja välillä taas yli nelimetrisiä kellopeltejä.  Meidän kannalta on hyvä, että joukossa on eri tyyppisiä valmistuskumppaneita, jotka voivat erikoistua tiettyihin tuotteisiin tai materiaaleihin. Riskienhallinnan kannalta on tietysti myös hyödyllistä, että yksittäinen kumppani voi tarvittaessa valmistaa mahdollisimman monentyyppisiä tuotteita, Metsälä punnitsee.

Henkilökohtainen tunteminen on Sammetilla arvossa – Valmistuskumppanit ovat varsinaisen valmistuksen lisäksi mukana esimerkiksi tuotekehityksessä ja laadunvarmistustyössä. Hyvällä yhteistyöllä on positiivinen vaikutus koko liiketoimintaan, Metsälä summaa. – Pitkäaikaisen yhteistyön ja sopimusten kautta Sammet on sitoutunut luottotoimittajiinsa ja vastavuoroisesti toimittajat ovat sitoutuneita esimerkiksi varastoimaan komponentteja Sammetin tuleviin tarpeisiin. Näin yhteistyön hyöty siirtyy suoraan loppuasiakkaalle.

Juuso Metsälä


Luottavaisin mielin tulevaan

Sammetin hankintakone on viritetty vastaamaan monenlaisiin, myös yllättäviin haasteisiin ja tiivis hankintayhteistyö on yritykselle pysyvä strateginen valinta. Metsälä suhtautuukin tulevaisuuteen toiveikkaasti.  – Työarki on pienessä yrityksessä vaihtelevaa ja asioita pääsee tekemään monipuolisesti. Henkilökohtaisena tavoitteenani on kasvattaa ymmärrystä hankinnan merkityksestä yrityksen sisällä sekä jatkaa ERP-järjestelmän kehitystyötä, Metsälä kertoo ja jatkaa: Toivottavasti maailmantilannekin tasaantuisi, ja päästäisiin jälleen hieman ennustettavampaan toimintaympäristöön.  

Kuka

Juuso Metsälä, 28

Tehtävä

Hankintapäällikkö

Vastuut

Sammetin hankinnat